22. 9. 2009 - Olomouc - TFA

06.12.2009 09:11

 V úterý se konalo IV. mistrovství HZS ČR v disciplínách TFA. Soutěž začala kolem deváté hodiny ranní před nádražím v Olomouci. Tato soutěž je úplně o ničem jiném než požární sport. Na start se letos postavilo 99 závodníků z celé České republiky, Polska a Slovenska. Soutěž byla rozdělena do 3 kategorií - do 40 let, nad 40 let a soutěž týmů.

TFA se běhá v zásahovém obleku, rukavicích, helmě a závodník má navíc i dýchací přístroj s maskou. Pouze boty může mít sportovní. Poprvé jsem tuto soutěž viděl na vlastní oči a byl to pro mě zážitek. Bez dlouhodobé přípravy se to rozhodně nedá zvládnout. Každý závodník byl pro mě borec už jen pro to, že měl odvahu postavit se na start. Kolem půldruhé odpoledně vybíhali poslední závodníci. Čekal jsem, jestli bude překonán současný rekord dráhy 3 min 45 s. Povedlo se to Milanovi Přecechtělovi (HZS Olomouc), jehož čas byl 3 min 38s. Vyhlášení proběhlo kolem půl třetí. Zvítězil M. Přecechtěl, druhý byl P. Koudelka (HZS Olomouckého kraje) a třetí J. Kubín (HZS Královéhradeckého kraje). V kategorii týmů zvítězil HZS Olomouckého kraje, druhý byl HZS Královéhradeckého kraje a třetí HZS Zlínského kraje.

V této disciplíně má ČR nejen mistra Evropy, ale i mistra světa, který byl přítomen i v Olomouci, ale bohužel jen jako divák. Kvůli nachlazení se nemohl zúčastnit.

Všem vítězům gratuluju a i my to s klukama příští rok zkusíme.

David


meta name="verify-v1" content="KVcVoGCIyBsIwrSUmVH69SRfh7nOMrgn+9U68P8welc="